height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Boldogkői vár: a zempléni túrázók kedvence

Boldogkői vár

A boldogkői vár a Zempléni-hegység egyik legkülönlegesebb középkori vára. Kacifántos története mellett csodálatos panorámája és szép zöld környezete miatt egyaránt magával ragadó úticél. Mindez már önmagában is elég lehetne az arra járók számára, azonban a várban további kiállítások, interaktív programok várják az ide érkezőket. A vár közelében pedig további izgalmas kalandokra is be lehet nevezni. Ha egy nap nem lenne elég ennyi mindenre, akkor sem kell aggódni, hiszen szállást is könnyen találni Boldogkőváralja környékén.

A boldogkői vár története

A boldogkői vár története nem mindennapos. IV. Béla döntése által lett felépítve a tatárjárást követő időszakban. Több család is lakta, végül a Zichy-család uralmát követően került az állam birtokába. Azóta rekonstruálták, felújították, de a vár stílusát, megjelenését illetően máig hű maradt korábbi önmagához.

Boldogkő vára

Boldogkő vára napjainkban

Ma már más szemmel tekintünk középkori várainkra. Jó értelemben. Hiszen nem azt kell figyelnünk, hogy mikor jön az ellenség és mennyire nehezen tud feljönni a hegyre, illetve bevenni a falakat. Csupán az a fontos, hogy szép legyen a kilátás, érdekes legyen belülről és visszaadja az akkori kor szellemét, hangulatát. Boldogkő vára minden szempontból teljesíti ezeket a kritériumokat. Csodálatos panoráma terül elénk Magyarország egyik legzöldebb környékén, a vár helyén pedig nem kőhalom, hanem egy jól rekonstruált építmény áll. Méltán híres kilátója évi több százezer embert vonz, hiszen a kilátás lélegzetelállító.

Megközelítés

Szerencsére ma már egy várat sem olyan nehéz bevenni, mint régen. Sőt, a kapuk nyitva állnak bárki számára és tárt karokkal várják az érdeklődőket. A Zempléni-hegység magaslatán található Boldogkői vár útba esik a környéken túrázók számára, de konkrét úticélként is bevehető.. Autóval és busszal is megközelíthető, de a meredek úton felsétálóké az igazi dicsőség.

Belépő

A vár területére belépő jeggyel lehet bejutni, ahol izgalmas kiállítások, programok várják az érkezőket, de már önmagában a belülről és kívülről fakadó látvány miatt is nagyon megéri. Családi belépőjeggyel kedvezményes jegyárak vásárolhatóak. Ünnepnapokon, hétvégente pedig további programok, korhű ruhában tárlatvezetések és akár lovagi bemutatókra is sor kerülhet, így kicsit magasabb jegyárakra lehet számítani.

Kiállítások, programok

Ha már ennyi szó esett a jó programokról és érdekességekről, érdemes is áttekinteni, mi minden vár a látogatókra. Ha valaki él-hal a történelemért, a jelmezes tárlatvezetések alkalmával szinte visszarepülhet az időben. Ha pedig lovagok csapnak össze a vár területein, akkor sem kell megijedni. De azért ajánlott nyitott szemmel járni. Na nem azért, mert megtámadnak a kardokkal és közelharcra kényszerülünk, hanem mert a végén lemaradtok valami fontos látnivalóról, programról.

Kéktúra

A Kéktúra teljesítése minden kihívást kereső, vérbeli kiránduló számára kötelező. Joggal merül fel a kérdés, hogy jön mindez ide. Nos, a túraútvonal lefedi a Zempléni-hegység azon területeit is, ami többek között a boldogkői várral is érintkezik. Feltöltődésnek egészen biztosan kiváló, kihagyhatatlan élmény megcsodálni a vár falairól a festői tájat ezen az útvonalon is.

Boldogkőváralja vár

Hernádi kalandok

A Hernád szinte szó szerint lépésekre van boldogkő várától. Az alapvetően szelídnek tűnő folyón nagyon élvezetes, izgalmas evezős túrákat lehet tenni, a látvány, és az érintetlen élővilág kifejezetten gazdag. A kenuzás a Hernádon kihagyhatatlan program az ide látogató vendégek számára.

Boldogkőváralja szállás

Várlátogatás, kéktúra, kenuzás, túrázás, és még hol a vége! Talán még a legjobb időmenedzsment képességgel rendelkezők számára is izzasztó lenne mindent egy napra besűríteni. A jó hír az, hogy nem is kell. Mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy aki a környéken jár, több napra tervezzen. Ha pedig odavagytok a mézekért és a méhek világáért, a Mézmúzeum is páratlan élményt nyújt Boldogkőváralja szomszédságában, Vizsolyban. Itt igazi mézkülönlegességeket találhattok, ha pedig már itt vagytok, egy hangulatos helyet  is tudunk, ahol bátran aludhattok.

Szálljatok meg a Mézes Vendégházban, Vizsolyban!

Szálláshelyünkön kiszakadhattok a mindennapi mókuskerékből, stressz helyett friss levegő és csend vár rátok. A vendégházban minden van, amire csak szükség lehet. Kint pedig játszótér, trambulin, de még finn szauna és sószoba is található. A kaptárlevegős faház szintén páratlan élmény, ahol szó szerint még levegőt venni is különleges érzés. Nem utolsó sorban pedig nagyon egészséges is, hiszen az ottani levegő különböző betegségek gyógyítására is alkalmas.

Gyertek el hozzánk, várunk titeket szeretettel!

Képek forrása: Wikipedia

További blog bejegyzéseink

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]