Lépes méz: egy igazi különlegesség

Lépesméz

A lépes méz ősidők óta támogatja az emberek egészséges életmódját. Úgy is lehetne mondani, hogy egy finom orvosságról van szó. Jótékony hatásai és kellemes íze, illata miatt tea vagy kávé mellé egészséges csemegeként fogyaszthatod el vagy akár csak önmagában is kiválóan fogyasztható.

Mi az a lépes méz?

A lépes méz alapvetően egy teljes beltartalmi értékekkel rendelkező méz, méhviasszal lefedve. Nem oxidálódik, nem tűnnek el belőle illékony anyagok, hála a méhviasz rétegnek, ami lefedi a mézzel megtöltött sejteket. Hatásait és felhasználási lehetőségeit tekintve igen komplex mézkülönlegesség. ​​Megkülönböztetünk lépes mézet és pergetett mézet. A lépes mézet a léppel együtt vesszük ki a kaptárból és üvegbe, vagy dobozba tesszük. Míg pergetett mézről akkor beszélünk, amikor a lefedett lépeket felkarcolva kifolyatjuk a pergető segítségével a mézet a sejtekből.

A lépes méz felhasználása

A lépes mézet azonban általában nem a kaptár szokásos kereteiből vágják ki, hanem világos szűz keretek kerülnek a kaptárba, amibe egyenesen a nektár kerül, amit mézzé érlelés után lezárnak a méhek egy vékony viaszlappal. Az anyát ilyenkor lezárják a méhészek egy másik fiókba, hogy pete ne kerüljön a frissen kiépített méhsejtekbe, így ezek a sejtek csak mézzel érintkeznek, szép, világos színűek.

Az akácméz a legalkalmasabb lépes méz készítése céljából, mert sokáig folyékony marad és az akácvirág utánozhatatlan illata árad belőle. Igazi különlegesség, édes csemege.

Lépes méz fogyasztása

Lépes méz hatása

Megfázás? Légúti betegségek? Orrdugulás? Arcüreg- , homloküreg gyulladás?A lépes méz sok esetben megoldja az ehhez hasonló egészségügyi problémákat. Télen is kifejezetten jótékony hatásokkal bír, erősíti az immunrendszert, így könnyebben átvészelhető a leghidegebb, legfagyosabb időszak is, ha valaki rendszeresen lépes mézet fogyaszt.

Lépes méz fogyasztása

A lépes méz általában üveges vagy dobozos formában kapható. Üveges formában a lép általában mézzel van felöntve, amit a megszokott módon, a többi mézhez hasonlóan, egyszerűen, kiskanállal fogyaszthatjuk. Dobozos formában általában csak a lép és a benne található mézhez jutunk hozzá. Kis kockára érdemes felvágni és egészen addig rágcsálni, amíg el nem veszíti az ízét. Ugyanis ekkorra a legtöbb jótékony összetevőt sikerül kinyernünk belőle. Ezt követően nyugodtan le lehet nyelni, hogy a gyomorban megemésztve is kifejtse jótékony hatását a méhviasz, aztán a bélbolyhokat tisztítsa.

Lépes méz ára és vásárlása hazai termelőtől 2023-banMézet vásárolni sosem volt olyan egyszerű, mint manapság. Csak be kell rakni a digitális kosárba a terméket, megrendelni, és már úton is van a mézkülönlegesség. Az utánozhatatlan akácmézzel készített lépes méz méhészetünknél üveges formában kapható.

Lépes méz ár

Amennyiben még jobban érdekli a méhészet világa, látogasson el hozzánk, ugyanis miénk az ország első, egyedi mézmúzeuma, illetve remek hangulatú vendégházunkban is megszállhat. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk!