height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Megyer-hegyi Tengerszem: Magyarország természeti csodája

Megyer hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi Tengerszem szó szerint valóságos csoda. Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen 303 méteres magasságban fekvő Tengerszem egyszerűen minden szempontból tökéletes, amit látni kell. Szavakban nehéz is lenne leírni, milyen szép és érdekes, de mi azért megpróbáljuk.

Megyer-hegyi Tengerszem: egy igazi természeti csoda születése

A természet lenyűgöző erejét mutatja az is, ahogyan a Megyer-hegyi Tengerszemhez hasonló csodák kialakulnak. Pedig a Megyer-hegy korábban nem volt kifejezetten barátságos. Vulkáni eredete és kőzete miatt kőbányaként is használták, malomkő előállítására. Ez később megszűnt, majd rengeteg víz felgyülemlett a területén, amit el kellett tüntetni. Ebben a gödörben alakult ki a Tengerszem, ami ma már közkedvelt turistacélpont. Nem véletlenül.

Megyer-hegyi Tengerszem látogatása kirándulóknak

A Megyer-hegyi Tengerszem turistaként leginkább a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthető meg. A tájékoztató táblák részletes információkat nyújtanak a tó kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről és a terület élővilágáról. A Tengerszem sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékekkel rendelkezik, védett területként van nyilvántartva. Megtekinthető a bányaőr barlang, az egykori kovácsműhely és a kibányászott malomkövek, amik szintén érdekes látványt nyújtanak.

A Tengerszemhez a Megyer-hegy oldalában futó ösvényen lehet eljutni, a szőlőültetvényeken át. Az új Ciróka Pihenőparktól körülbelül 15-20 perc alatt érhető el. A tanösvény körbefutja a tavat, a meredek sziklafalak tetején haladva. A talaj ún. morzsalékos a sziklafalnál, valamint a mélység is szédítő. Itt fokozottan figyelni kell rá, hova lépsz. Fontos, hogy megfelelő lábbelit viselj, strapabíró túracipőt és esetleg csúszásgátló talpat. A túra hossza és esetleges meleg miatt javasolt magaddal hozni vizet és egy kis ennivalót,, szendvicset is.

Érdemes körbesétálni a meredek és keskeny ösvényen a Tengerszem körül, mert az egykori bánya pereméről lenyűgöző kilátás nyílik a vízzel telt “kráterre”. A víztükörhöz egy függőleges falú, mély sziklafolyosón lehet eljutni, ahol a fenékvíz lecsapódott.

Az érkezőket a jól megérdemelt pihenés mellett lenyűgöző panoráma, kilátó és pihenőpark várja.

A túra nehézsége

Minden túraútvonal előtt érdemes meggyőződni róla, milyen nehézségi fokozaton áll, hiszen vannak olyan helyszínek és kilátók, ahova viszonylag egyszerűen fel és le lehet jutni, de vannak olyanok is, ahol meg kell izzadni a győzelemért, vagyis az úticél eléréséért. A Megyer-hegyi Tengerszemhez vezető útvonal sem tartozik feltétlenül a legkönnyebbek közé. Persze azért léteznek kiskapuk, ha valaki autóval vagy kerékpárral érkezik, közelebbi parkoló is található a Tengerszemhez.

Megyer hegyi tengerszem természetvédelmi terület

Megközelítés

Gyalogosan megközelíteni talán a legjobb döntés, de kerékpárral is könnyen el lehet ide jutni, személygépkocsival viszont egy kis időt nyerhetünk és a gyalogtávolság csökkenthető.

Sárospatakról a 37-es főúton és bicikliúton érkezve a 66-os és 67-es kilométerkő között kell letérni a Botkő Pihenőpark irányába. Új autó- és kerékpárút várja az idelátogatókat a Tengerszem felé. Sárospatak belvárosában ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre, a látogatók itt bérelhetnek kerékpárt. 

A Botkő Pihenőparkban parkolási lehetőség biztosított, ahol gondozott, füves terület áll rendelkezésre. Itt a gyalogtúrázók és kerékpárosok a fák árnyékában található padokon és filagóriában pihenhetnek. A geológia iránt érdeklődők számára érdemes felfedezni a Botkői gejzírkúpot is. Innen egy 2100 méteres gyalogtúra vezet a Tengerszemig (közben egy pihenőhely is található 1500 méterre).

Az utolsó parkolási lehetőség a Ciróka Pihenőparkban található, ahol folyadék- és élelmiszer vásárlására is lehetőség van. Fedett beülőhelyek és tűzrakóhelyek szintén rendelkezésre állnak a pihenéshez. Innen 900 méteres gyalogtúrára van a Tengerszem.

Megyer-hegyi Tengerszem via ferrata pálya

A via ferrata olyan hegyi útvonalat jelent, ahol fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és fém lépések segítik az előrehaladást. A Tengerszemi via ferrata pálya a Megyer-hegyi Tengerszem környékén található, és a negyedik ilyen pálya Magyarországon. A pálya mellett további 37 hagyományos mászófalat is kialakítottak a környező sziklafalakon. Az összesen 650 méter hosszú via ferrata pálya hamarosan elérhetővé válik, különböző nehézségi fokozatokkal a sziklamászás szerelmeseinek.

Zemplén egyéb csodái

A Tengerszem mellett Zemplén egyéb csodáiról sem érdemes megfeledkezni. Na nemcsak a borvidékre gondolunk. Vannak itt középkori várak (Regéci vár, Füzéri vár, Boldogkői vár), természeti értékek, izgalmas túraútvonalak, sport- és szabadidős lehetőségek. A mézek szerelmeseinek pedig Mézmúzeum.

Zemplén szállás

Friss levegő és nyugalom a Mézes Vendégházban!

A friss levegő és a nyugalom, valamint a sok látványosság és túrázási lehetőség kivételes lehetőséget nyújt azoknak, akik szeretnének kiszakadni a mindennapi rohanásból. Ha egy egyedi és elegáns vendégházat kerestek, akkor itt a tökéletes hely. A teljesen felszerelt, gyermekbarát vendégházban minden adott a pihentető kikapcsolódáshoz. A tágas udvaron játszótér, trambulin, finn szauna, dézsa, sókamra és egyedülálló kaptárlevegős (apiterápiás) faház is megtalálható, ami nemcsak a testnek, hanem a léleknek is gyógyírt nyújt. Gyertek el hozzánk, élvezzétek a természet által nyújtott jótékony hatásokat, és járjátok be a csodálatos Zemplént!

Képek forrása: Wikipedia

További blog bejegyzéseink

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]