Barion Pixel

Levendulás méz: egy jól sikerült házasság titkai

A levendulás méz egészséges és finom.

A levendulás méz nemcsak megédesíti az életet, hanem javíthatja a fizikai és a mentális egészséget is. Mi mindenre jó ez a mézkülönlegesség, és hogyan használd, ha egy kis kényeztetésre vágysz?

Akácméz és levendula: mi mindenre jó ez az álomduó?

Először is le kell szögeznünk, hogy a levendulaméz és a levendulás méz két külön fogalom, bár ízvilágukban hasonlítanak egymásra. A levendulamézhez a méhek a levenduláról gyűjtik be a szükséges növényi anyagokat, míg a levendulás mézet akácmézből és a benne áztatott, majd leszűrt levendulából nyerjük ki. Az akácméz azért is jó választás, mert folyékony marad, és selymességével jól passzol a levendula markáns karakteréhez. 

Mivel a levendula pár hétig pihen a mézben, a benne található jótékony hatóanyagok kioldódnak, így a levendulás méz fogyasztásával nemcsak az akácméz előnyeit, hanem a levendula gyógyhatásait is élvezhetjük egy termékben.

A levendula jótékony hatásai

  • Az illatos levendulát régóta használják szorongás és álmatlanság ellen. Több kutatás is igazolta, hogy segíthet gyorsabban elaludni, sőt, az alvásminőségen is javít.
  • Csökkenti a menopauza negatív fizikai és mentális egészségügyi tüneteit.
  • A levendula emellett antibakteriális, gombaölő, izomlazító, nyugtató, antidepresszív, és még égési sérülésekre és rovarcsípésekre is hatásos.

Az akácméz egészségügyi előnyei

Az akácmézben található antioxidánsok segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek elpusztítják a sejteket és gyulladást okoznak. Az akácmézben található antioxidánsok fő típusa a flavonoidok. A flavonoidokban gazdag étrend csökkentheti a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek és bizonyos típusú rákok kockázatát. Az akácméz jótékony hatása emellett a hurutoldásban is megmutatkozik, de emésztési zavaroknál is érdemes kipróbálni.

Tipp: Szeretne többet tudni az akácmézről? Olvassa el Az akácméz fő jellemzői és fogyasztásának pozitív hatásai című cikkünket további hasznos információkért!

A levendulás méz felhasználása

A levendulás mézet érdemes kipróbálni pirítósra kenve, palacsintába töltve, kávéba keverve, de a lefekvéshez készülődve is igazi gyógyír lehet egy pohár elalvást segítő gyógyteába keverve, hogy megkönnyítsük az elszenderedést. Személyes kedvencünk a belga krémes forró csokiba kevert levendulás méz, ami igazi ízbomba és megnyugtató élvezet egy szorgos nap végén.

Levendula és méz keveréke: tökéletes elegy.

Így készítsen finomságokat a levendulás mézzel!

  • Levendulás limonádé: keverjen össze ¼ csésze citromlevet, 2 evőkanál levendulás mézet, 2 csésze vizet és ízlés szerint adjon hozzá jeget is.
  • Mézes salátaöntet: Egyenlő arányban keverjen össze levendulás mézet és olívaolajat, majd öntse rá kedvenc salátájára. A savas ízélményért érdemes egy kis citromot is adni az öntethez.
  • Édességek egyszerűen: Csepegtesse joghurtra, fagylaltra vagy a kedvenc vajas kekszére.

Mézkülönlegességek Mézes Gergő Méhészetéből

Mi a saját készítésű levendulás mézünk titka? A hamisítatlan akácméz, amelyet a Zemplén lábánál termelünk nagy odaadással, illetve a birtokunkon gondozott levendula, amelyet saját receptúra szerint dolgozunk össze a mézzel, hogy vásárlóinknak a legfinomabb termékeket állíthassuk elő. 

Kóstolja meg egyéb mézkülönlegességeinket is, amelyek többségéből 45 grammos és 250 grammos kiszerelés is választható. Szeretné jobban megismerni a méhek csodálatos világát? Akkor a Mézmúzemban a helye, ahol részt vehetnek egy különleges méhészeti élményprogramon, jó idő esetén akár mézet is kóstolhat egyenesen a kaptárból, valamint régi méhészeti eszközöket is megtekinthetnek. Ha pedig szeretne megszállni Vizsolyban, Mézes Vendégházunk szerettel várja Önt és kedves családját és barátait különleges kaptárlevegős faházzal, illetve akár egy izgalmas, vezetett kenuzással a Hernádon.

További blog bejegyzéseink

Matcha latte recept + ízesítési tippek

Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]

Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól

Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]

Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?

A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]

A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek

A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]

Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?

Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]

A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?

A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]

Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni

Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]

A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei

A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]