A méhkenyérnek, más néven pergának kevés köze van a hagyományos kenyérhez, de akkor mire vonatkozik ez a kifejezés, hogyan készítik a méhek, és milyen előnyökkel járhat a fogyasztása? Blogposztunkban bemutatjuk ezt az izgalmas méhészeti terméket, miközben igyekszünk ismét kicsit közelebb vinni az olvasót a méhek csodálatos világához.
Hogyan készül a méhkenyér?
A méhkenyér vagy perga alapvetően nem más, mint az a virágpor, amelyet a méhek a begyűjtés után nem azonnal fogyasztanak el, hanem elraktároznak a későbbiekre. Mivel a friss virágpor csak néhány napig tartható el, ezért tartósítaniuk kell, ami gyakorlatilag egy fermentálási folyamat révén történik meg nyál, enzimek, mirigyváladékok, valamint méz segítségével a lép sejtjeiben. A sejtekben tárolt keveréket egy propoliszréteggel veszik körül, amely megvédi a baktériumok és gombák támadásától. Az erjedési folyamat nagyjából 3 hónap alatt megy végbe.
Tipp #1: A propolisz 150 különböző növényi anyag keverékéből áll, viaszokat, gyantákat, illóolajokat, különböző cukrokat, növényi színezékeket, például antociánokat és flavonoidokat, valamint alkoholokat és terpéneket is tartalmaz. Ha szeretne többet tudni a potenciális előnyeiről, olvassa el A propolisz fogyasztásának egészségügyi hatásai című cikkünket hasznos információkért.
Miből áll a méhkenyér?
A méhkenyér elnevezés egyrészt a a kovászos kenyérre emlékeztető erjesztett íznek köszönhető, másrészt a név arra is utal, hogy a perga a méhek legfontosabb táplálékforrása, amelyből méhpempőt állítanak elő a királynő és a lárvák táplálására.
- A méhkenyér több száz összetevőből, például fehérjékből és cukrokból, enzimekből, vitaminokból és ásványi anyagokból áll, így a téli élelemraktár részeként a mézzel együtt minden szükséges tápanyagot biztosít a méhek számára a túléléshez.
- Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, emellett gazdag vitaminokban, a K-vitamin tartalma pedig kiemelkedő.
- Rengeteg enzimet és flavonoidot is találhatunk benne, így a pergát nem túlzás szuperélelmiszernek nevezni.

A méhkenyér hatásai és felhasználhatósága
A méhkenyeret számos kultúrában évszázadok óta használják táplálékkiegészítőként többek között a következő potenciális gyógyhatások miatt:
- Antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes tulajdonsággal bír, így segíthet a fertőzések leküzdésében és az immunrendszer erősítésében.
- Enzimekben és probiotikumokban gazdag, így támogathatja az emésztést és az egészséges bélflóra kialakulását.
- Vérszegénység, szívelégtelenség, infarktus, szélütés, gyomorfekély, gyomorhurut kiegészítő kezelésére is alkalmas lehet.
A méhkenyér fogyasztása
A méhkenyér többféleképpen felhasználható: sokan szeretik joghurtba keverni, amelyben a ropogós, aromás darabok érdekes kontrasztot alkotnak a joghurt kesernyésségével. A perga fogyasztható müzliben vagy desszertekben is. A méhkenyeret általában kúraszerűen érdemes fogyasztani, legalább 1-2 hónapig. A legjobb időszak a kúra elkezdésére az ősz és a tél, amikor az immunrendszer erősítése különösen fontos.
Méhészeti termékekre vagy virágporra érzékenynél allergiás reakciókat válthat ki. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, vagy gyógyszert szed, kérjük, konzultáljon orvosával a méhkenyér fogyasztása előtt.
Tipp #2: Ha szeretné élvezni a virágpor és a méhkenyér értékes összetevőit, a virágport mézbe is keverheti, majd ezt az elegyet tárolja sötét helyen az erjedés érdekében. Az így nyert keverék hatóanyagait tekintve hasonlítani fog a méhkenyéréhez.

Méhészeti termékek Mézes Gergő Méhészetéből
Kipróbálná a méhkenyeret, vagy a különféle fajtamézeken és mézkülönlegességeken túl szeretne belekóstolni a méhek által termelt egyéb csodálatos gyógyhatású méhészeti termékbe is? Jó szívvel ajánljuk mézes méhpempő kúránkat, illetve tiszta méhmempőnket az anyagcsere javítására és általános roborálásra. Emellett érdemes ellátogatni apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol ki lehet próbálni például a különleges kaptárlevegős faházat. A Zümiház többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, de a méhek gyógyító rezgése az alvászavarokra és a szorongásra is jó hatással bír.


További blog bejegyzéseink
Gyermekláncfű méz – a tavasz aranyszínű szirupja
Amikor a rétek megtelnek sárga pitypangvirágokkal, kevesen gondolnak rá, hogy ez a szerény növény mennyi [...]
dec
Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon
Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon A bodza és [...]
nov
Mennyi mézet lehet enni egy nap? – Útmutató egészséges fogyasztáshoz
A méz az egyik legtermészetesebb és legsokoldalúbb édesítőszer, amelyet évszázadok óta használunk nemcsak ízesítésre, hanem [...]
nov
Hangszálgyulladás, rekedtség kezelése házi módszerekkel
A hangszálgyulladás egy kellemetlen, de szerencsére többnyire jól kezelhető állapot, amelyet gyakran rekedtség, torokkaparás és [...]
nov
Méz sebre – természetes megoldás a gyorsabb gyógyulásért
A méz gyógyászati felhasználása nem új keletű, hiszen már az ókori kultúrák is alkalmazták sebek [...]
nov
Fenyőrügy méz – az erdő gyógyító finomsága
Amikor megfázunk, fáj a torkunk, vagy köhögés gyötör, legtöbbször a gyógyszertárba rohanunk. Pedig a nagymamák [...]
okt
Milyen mézet ehetnek a cukorbetegek?
A méz az egyik legősibb és legkedveltebb természetes édesítőszer, amelyet nemcsak különleges íze miatt fogyasztanak [...]
aug
Bio méz: hogyan készül, és miben más a hagyományoshoz képest?
A bio méz népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, és ez nem véletlen. Egyre több [...]
aug