height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

A méhméreg terápiás lehetőségei

Méhméreg krém gyógyszertárban is kapható.

A méhmérget már régóta használják az alternatív gyógyászatban potenciális jótékony hatásai miatt. Cikkünkben bemutatjuk a méreg összetevőit, a méhcsípés következményeit és kezelését, valamint a méhméreg-terápia módszereit és a mögötte álló kutatási eredményeket.

Mi az a méhméreg?

A méhméreg, más néven apitoxin, a nyugati mézelő méhek, vagyis a háziméhek (Apis mellifera) által termelt mérgező vegyület, amelyet védekezés céljából fecskendeznek be ellenségükbe. Ez az összetett kémiai anyag számos biológiailag aktív komponensből áll, amelyek közül sorra vesszük a legfontosabbakat.

  1. Melittin: A méhméreg legfőbb toxikus komponense, amely a gyulladásos reakciókért és a fájdalomért felelős.
  2. Apamin: Neurotoxikus hatású, befolyásolja az idegsejtek működését.
  3. Hialuronidáz: Enzim, amely elősegíti a méreg szövetek közötti terjedését.
  4. Foszfolipáz A2: Enzim, amely roncsolja a sejthártyát, elősegítve a gyulladásos reakciót.
  5. Hisztamin: Az allergiás reakciókért és a viszketésért felelős anyag.

A méhcsípés következményei és kezelése

A méhcsípés helyi gyulladást és akár jelentős duzzanatot is okozhat. Komoly egészségügyi kockázat azonban többnyire csak sorozatos, egymást követő több száz csípés után áll fenn. Ám a torokban vagy a garatban már egyetlen csípés is életveszélyes lehet, hiszen a légutak megduzzadása miatt fennáll a fulladás veszélye. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

Méhcsípés esetén leginkább azok veszélyeztetettek, akik rovarméreg-allergiában szenvednek. Számukra már egyetlen kezeletlen csípés is végzetes következményekkel járhat, mivel a méhméreg bizonyos fehérjéi miatt anafilaxiás sokkot kaphatnak. Nekik az epinefrin jelenthet megoldást, amit maguknál kell tartaniuk öninjekciós EpiPen formájában.

A méhcsípés kezelése

  1. A lehető leggyorsabban, de óvatosan távolítsa el a beszakadt fullánkot. Minél tovább marad ugyanis a bőrben, annál több méreg juthat a szervezetbe a méreghólyagon keresztül. Ne használjon csipeszt, mert úgy könnyen belenyomhatja a hólyag teljes tartalmát a bőrbe. Próbálja meg inkább körömmel vagy hitelkártyával óvatosan kipöckölni, kikaparni. Ezután mossa le a területet tiszta vízzel, és törölje szárazra.
  2. Helyezzen hideg borogatást a szúrás helyére. A hideg lassítja a méreg terjedését, a bőr kevésbé duzzad meg, és a fájdalom is enyhül.
  3. Az érintett lábat vagy kart tartsa felemelve vagy polcolja fel. Ez segíthet csökkenteni a duzzanatot.
  4. A viszketés ellen használhat szteroidos vagy antihisztaminos kenőcsöt is.

A méhméreg-terápia módszerei

A méhméreg-terápia az apiterápia, azaz a méhészeti termékeket használó alternatív gyógyászati gyakorlat egyik eszköze, amelynek különböző módszerei közé tartozik az élő méhek használata, a méhméreg-kivonatok alkalmazása, valamint a méhméreg és az akupunktúra kombinálása. 

A hagyományos módszer szerint a méheket ráhelyezik a páciens bőrére, hogy kiprovokálják a szúrást, ami a méhek életébe kerül, hiszen a fullánkjuk elvesztésével elpusztulnak. A méhméreg kivonása azonban már elektromos stimulálással is lehetséges, ami fizikailag nem károsítja a méheket. 

A méhmérget kozmetikai termékekben, például bőrápolási termékekben, arckrémekben is alkalmazzák a melittin kollagén- és elasztintermelést stimuláló hatása miatt a ráncok elleni küzdelemre és a bőr vérkeringésének serkentésére. A méhméreg kenőcsöket és a méhméreg spray-t pedig általában ízületi- és izomfájdalmak esetén ajánlják.

A méhméreg hatása a kutatások értelmében

Mire jó a méhméreg? Számos kutatás foglalkozik a témával, de egyelőre kevés embereken végzett kísérlet áll rendelkezésre a gyógyhatások igazolására. Tudományos keretek között eddig leginkább a méreg fő komponensét, a melittint vizsgálták, amiről azt állítják, hogy kisebb dózisban fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet, így képes lehet enyhíteni az ízületi fájdalmat és gyulladást is, ami a reuma kezelésére is alkalmassá teheti. Mivel a méhméreg súlyos allergiás reakciókat okozhat, a terápia alkalmazása csak szigorú orvosi felügyelet mellett javasolt.

Tipp: Érdekli a méhek gyógyító ereje? Olvassa el az apiterápiáról szóló cikkünket is, amiben részletesen taglaljuk az egyes méhészeti termékek jótékony hatásait.

A méhméreg ára az adott termékek függvényében változik.

Hamisítatlan méhészeti termékek Mézes Gergő Méhészetéből

Különleges méhészeti termékeket keres? Webshopunkban a virágportól kezdve a propoliszon át a méhpempőig mindent megtalálhat, ami a méhek szorgos munkájának eredménye. De érdemes ellátogatni apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol kipróbálhatja a kaptárlevegős faházat, azaz a Zümiházat is egy kis lélekemelő felfrissülésért. Ha pedig valamilyen kuriózumra vágyik, kóstolja meg mézkülönlegességeinket és fajtamézeinket, amelyek közül minimézeket is választhat, ha többféle ízzel is megismerkedne hamisítatlan, termelői mézeink közül.

További blog bejegyzéseink

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]