A vásárlók olykor arra gyanakodnak, hogy a méhész cukorral keveri a mézet, illetve a méheit kristálycukorral eteti, ezért jön létre a kristályos, ikrás méz. Ez azonban nincs így, mert a méz kristályosodása teljesen természetes folyamat. Mitől lesz ikrás a méz, melyik fajtamézekre jellemző leginkább a kristályosodás, és hogyan lehet (és szabad) ismét folyékonnyá tenni a mézet? Blogposztunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.
A méz kristályosodásának folyamata
A méz 85 százalékban cukorból, 15-20 százalékban vízből és egyéb összetevőkből, többek közt enzimekből és ásványi anyagokból áll. Tisztán kémiai szempontból a méz tehát cukor és víz oldata. Mivel azonban egyes cukorfajták nem oldódnak olyan jól vízben, egy bizonyos koncentráció elérésekor kristályokat képeznek, ami különösen gyorsan megtörténik a glükózzal, amely például a repceméz nagy részét alkotja.
A kevesebb glükózt és több fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmazó mézeknél tovább tart a megszilárdulás. Ide tartozik például az akácméz, az édesharmat méz, de a gesztenyeméz is hónapokig folyékony maradhat. A méz kristályosodása a benne található glükóz és fruktóz arányon túl a tárolási hőmérséklettől és a mézben lévő egyéb anyagok – például viaszdarabok, virágpor – mennyiségétől is függ.
A boltokban sok helyen kapható alig kristályosodó virágméz, ami arra utal, hogy a terméket magas hőmérsékletnek tették ki, azaz a kristályosodás hiánya ilyen esetekben a csökkent minőségre utalhat. A magasabb hőmérséklet ugyanis elpusztítja a méz értékes összetevőit, ami az ízre is hatással bír. Fontos tudni, hogy kikristályosított méz semmiképpen sem rosszabb. Ellenkezőleg: ha egy méz kristályosodik, az a természetességének a jele.
Kristályos méz: ezek a fajták hajlamosabbak az ikrásodásra
A repceméz és a napraforgóméz a pergetés után 2-4 héttel már kikristályosodik, ami cseppet sem von le az beltartalmi értékeikből, mivel a halmazállapot változása csupán fizikai jelenség. A kristályos mézet ráadásul apró szemcsézettsége miatt remekül lehet használni a torok tisztítására, hiszen a kristályok képesek megszabadítani a torkot a felgyülemlett hurottól.
Tipp: Szeretne többet tudni erről a két kiváló, gyorsan kristályosodó fajtamézről? Olvass el a Napraforgóméz hatásai: a kellemes és aromás ízvilágú méz, illetve A repceméz egészségre gyakorolt hatásai: a titkos gyógyír című blogposztjainkat további hasznos információkért.
A kikristályosodott méz fogyasztása
Ha a méz megszilárdult az üvegben, vízfürdőben újra folyékonnyá teheti. Ehhez öntsön vizet egy edénybe, tegye bele a mézet, és óvatosan melegítse fel a vizet, ami nem lehet 40 °C-nál forróbb, különben a fontos összetevők, például az enzimek tönkremennek a mézben. Az időnkénti kevergetés segít a gyorsabb olvadásban.
A mézek nemcsak különböző gyorsasággal kristályosodnak, hanem különböző méretű kristályokat is képezhetnek. Míg egyes mézek nagyon finoman kristályosodnak, más mézek nagyobb kristályokat képezhetnek. Minél durvábbak a kristályok, annál keményebbé válik a méz, ennek megelőzése érdekében ezért sok méhész készít krémmézeket, amelyek lágyabb, fogyaszthatóbb, cseppmentes verziót jelentenek. Ehhez néhány napon keresztül naponta többször, néhány percen át kell keverni a mézet, amely így megőrzi állagát, és később sem kristályosodik tovább.

Hamisítatlan termelői méz Mézes Gergő Méhészetéből
Megkóstolná gondosan készített kristályos, krémes mézeinket, vagy inkább egy folyékony változatot választana? Válogasson hamisítatlan, termelői fajtamézeink közül, amelyeket a Zemplén lábánál termelünk nagy odaadással. A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk. A gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, amelyek mindegyikét megtalálhatja webshopunkban.
Ha pedig a méhek izgalmas világa is érdekli, látogasson el hozzánk Vizsolyba, ahol felejthetetlen méhészeti élményprogramon vehet részt! Megmutatjuk, hogyan élnek és dolgoznak együtt a méhek, Mézmúzeumunkban pedig képet adunk a méhészet múltjáról és jelenéről. Ha már nálunk jár, nem érdemes kihagyni a Mézes Vendégházat sem a gyógyító kaptárlevegős faházzal, amely igazi felüdülés azoknak, akik szeretnék visszanyerni lelki békéjüket a természet csendjében.


További blog bejegyzéseink
Gyermekláncfű méz – a tavasz aranyszínű szirupja
Amikor a rétek megtelnek sárga pitypangvirágokkal, kevesen gondolnak rá, hogy ez a szerény növény mennyi [...]
dec
Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon
Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon A bodza és [...]
nov
Mennyi mézet lehet enni egy nap? – Útmutató egészséges fogyasztáshoz
A méz az egyik legtermészetesebb és legsokoldalúbb édesítőszer, amelyet évszázadok óta használunk nemcsak ízesítésre, hanem [...]
nov
Hangszálgyulladás, rekedtség kezelése házi módszerekkel
A hangszálgyulladás egy kellemetlen, de szerencsére többnyire jól kezelhető állapot, amelyet gyakran rekedtség, torokkaparás és [...]
nov
Méz sebre – természetes megoldás a gyorsabb gyógyulásért
A méz gyógyászati felhasználása nem új keletű, hiszen már az ókori kultúrák is alkalmazták sebek [...]
nov
Fenyőrügy méz – az erdő gyógyító finomsága
Amikor megfázunk, fáj a torkunk, vagy köhögés gyötör, legtöbbször a gyógyszertárba rohanunk. Pedig a nagymamák [...]
okt
Milyen mézet ehetnek a cukorbetegek?
A méz az egyik legősibb és legkedveltebb természetes édesítőszer, amelyet nemcsak különleges íze miatt fogyasztanak [...]
aug
Bio méz: hogyan készül, és miben más a hagyományoshoz képest?
A bio méz népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, és ez nem véletlen. Egyre több [...]
aug